9.27.2008

KELUHAN BAKAL CALON KETUA PEMUDA UMNO

Siapa tak kenal KJ, angkat tangan. Siapa tak kenal Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia, angkat tangan. Siapa tak kenal Ahli Parlimen Rembau, angkat tangan dan siapa tak kenal menantu PM, angkat tangan.

Siapa tak kenal… bodohlah namanya tu. Atau paling koman pun, bebal kalau tak kenal KJ.

Lupakan dulu pangkat dan gelaran yang anak muda ini ada, tapi kita lihat dua pandangan yang juga boleh gua katakan keluhan anak muda yang boleh dikatakan bakal mencorakkan kepimpinan Negara di masa depan.

Sebagai anak muda yang dikatakan berwawasan jauh, sebagai seorang pemimpin muda yang dikaakan bersuara lantang dan berkebolehan, nampaknya dua hari ini dia seakan-akan mengeluh dengan apa yang berlaku dalam pergolakan politik Negara khususnya politik UMNO itu sendiri.

Semalam, KJ kata dia disekat jumpa perwakilan dan ahli-ahli Pemuda UMNO. Hari ini dia kata plak, dia menganggap keputusan Majlis Tertinggi UMNO yang hari ini menunda tarikh perhimpunan agung parti itu ke bulan Mac tahun depan boleh 'merumitkan kempen' calon-calon yang bertanding dalam pemilihan parti nanti.

Beliau yang menawarkan diri untuk bertanding jawatan Ketua Pemuda UMNO berkata tempoh kempen yang sebelum ini hanya dua bulan akan menjadi lebih panjang iaitu selama enam bulan dan akan menyukarkan calon yang bertanding bagi jawatan tertinggi seperti dirinya.

Dengan nada agak mengeluh, KJ berkata ‘Kita tahu ini mungkin akan menjadi satu keputusan yang muktamad, ...bagi mereka yang akan bertanding jawatan Ketua Pemuda Bahagian tak mengapa, tetapi untuk saya yang bertanding jawatan Ketua Pemuda ia akan menjadi satu keputusan yang merumitkan kempen. Tempoh kempen akan menjadi lebih panjang dan ia bukan senang. Bayangkan kempen pilihan raya dua minggu pun tidak mudah inikan pula enam bulan. Maknanya dalam tempoh enam bulan itulah kita kena berkempen,”.

Seperti biasa, ia akan disambut dengan sindiran dan kritikan pedas, mana boleh tahan bro…. kering-kontang akaun kalau kena kempen 6 bulan. Lama tu… 2 bulan ni pun boleh menyebabkan kita muflis dek kerana kempen, inikan pula 6 bulan.

Pada aku, kalau nak akaun sentiasa penuh, kena jadi macam Anwar Berahim. Dia punya banyak akaun kat US… Baru boleh tahan jadi pemimpin.

Mala Petaka Besar Menanti Jika Sekat Jumpa Ahli dan Perwakilan Akar Umbi

Namun, gua kurang bersetuju dengan kenyataan bahawa dia disekat jumpa mana-mana ahli UMNO. Dia sebagai Naib Ketua Pemuda UMNO Malaysia, dia berhak jumpa mana-mana ahli Pemuda, termasuk juga Mukhriz… sebagai EXCO paling kanan dalam Pergerakan Pemuda, dia juga layak dan berhak.

Malah, semua calon yang bakal bertanding apa-apa jawatan dalam Pemuda, khususnya Ketua Pemuda, layak dan berhak jumpa ahli dan perwakilan Pemuda, baru kita sebagai ahli Pemuda di bawah ini boleh menilai kemampuan dan kewibawaan calon yang bertanding untuk kita pilih…. Untuk kita mahkotakan sebagai Ketua Pemuda.

Ada kawan-kawan sinis berkata, bukan KJ yang disekat jumpa ahli dan perwakilan tapi ahli-ahli dan perwakilan Pemuda yang menyekat diri dari jumpa dia. Bukan semua nak jumpa dia, bukan semua nak jumpa Mukhriz, bukan semua nak jumpa Khir dan bukan semua nak jumpa Zahidi. Oleh itu, faham-faham ajerlah.

Jangan ingat tanggungjawab pemimpin sahaja yang berat, tetapi tanggungjawab kita di bawah ini lebih berat. Kalau salah pilih pemimpin, Pemuda akan lemah, lesu dan tidak bermaya. Akhirnya parti juga akan menjadi mangsa akibat kelesuan dari sayap Pemuda itu sendiri.

Kalau salah pilih pemimpin, Pemuda akan terumbang-ambing, lebih teruk lagi kalau parti induk menerima kesan akibat malapetaka yang dibuat oleh ahli parti di peringkat bawahan, di peringkat akar umbi.

Oleh itu, bebaskan KJ jumpa perwakilan dan ahli Pemuda…. Bebaskan juga Mukhriz, Khir Toyo dan Zahidi. Ramalan Yunus tak kisah sebab dia memang pemimpin akar umbi.

Okeylah, cukup setakat di sini dulu pada masa ini… Apa yang gua katakan ini, hanya sekadar pandangan demi untuk kenaikan Pergerakan Pemuda.

Pemuda UMNO kuat, kuatlah UMNO. Pemuda UMNO lemah… hancurkan UMNO. Fikirkanlah… jangan tanya apa yang UMNO bagi pada kita, tapi yang kita bagi pada UMNO. Apa sumbangan kita pada UMNO.

No comments: