11.05.2008

BEKERJALAH LEBIH KERAS

Oleh: Sahabat-Gunung
www.sahabatgunung9506.blogspot.com

Najib dah jadi Presiden UMNO dan PM secara dasarnya, namun secara teknikalnya… semuanya akan berlaku pada Mac 2009 nanti. Cukup lama rasanya nak menunggu Mac 2009, setahun selepas ‘Tsunami PRU-12 yang melanda UMNO dan BN’. Tapi biarlah lambat, asalkan selamat. Takut-takut, nasi dah masuk bibir pun boleh termuntah. Macam Anwar Ibrahim, dah tak sabar sangat nak ganti Dr M dulu, akhirnya tersungkur di pintu Penjara Sungai Buluh.

Dato’ Najib, walaupun banyak pihak yang mengucapkan tahniah di atas kemenangan tanpa bertanding Presiden UMNO, tapi Dato’ kena ingat, naiknya Dato’ sebagai Presiden UMNO adalah kerana ketegasan dan keberanian seorang insan yang bernama Muhyiddin Yassin yang mahukan perubahan kepimpinan UMNO dan kerajaan yang nyata ditolak dalam PRU yang lalu.

Oleh yang demikian, Dato’ perlulah sedar bahawa tanpa ketegasan dan keberanian Tan Sri Muhyiddin ini, mungkin lambat lagi Dato’ jadi Presiden. Perlu direnung bahawa jawatan Presiden bukanlah sekadar pangkat dan nama semata-mata, tapi ia merupakan satu tanggungjawab besar dan amat berat untuk dipikul berseorangan demi mengembalikan semula maruah dan memperkasa semula UMNO, parti yang kita cintai ini.

Jika tak mampu pikul seorang, maka pembantu dan bala tentera diperlukan oleh Dato’. Sebagai Jeneral UMNO, Dato’ Najib perlukan seorang panglima perang yang berani, tegas, berwibawa dan hebat…. Terus terang saya katakan, panglima yang paling ideal dengan Dato Najib untuk memperkuatkan jentera UMNO pada masa ini dan akan datang ialah Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Jika ada Jeneral dan panglima, sudah tentu ada hulubalang-hulubalangnya. Tak perlulah saya namakan hulu balangnya, nanti dikatakan saya memihak kepada pihak-pihak tertentu pula.

Saya dan semua ahli UMNO, akan menjadi bala tenteranya. Bala tentera akan bersatu dan bersepakat, berjuang untuk mengembalikan semula keyakinan rakyat dan orang Melayu kepada UMNO, seterusnya mengembalikan semula keyakinan rakyat berbilang kaum kepada BN.

Namun dalam masa yang sama, perubahan perlu dilakukan dengan memperbaiki kelemahan-kelemahan yang menjadi punca kekalahan UMNO. Bala tentera harus kembali mendekati masyarakat, kerja-kerja yang lebih proaktif terutamanya dalam menghadapi orang muda dengan mengikut arus kemajuan yang ada kini dalam mendekati mereka.

Jangan terus leka dengan musim pemilihan UMNO, hingga boleh melahirkan bibit-bibit perpecahan dalam UMNO. Semua yang bertanding harus sedar, realiti menang dan kalah. Yang menang jangan mendabik dada dan meminggirkan mereka yang kalah, dan yang kalah jangan menjauhkan diri untuk sama-sama berganding bahu bersama yang menang untuk kembali memperkukuhkan UMNO.

No comments: